Witajcie!
Dzisiaj proponujemy Wam szybki przepis na pyszną zupę-krem pomidorową.
Ponieważ o tej porze roku pomidory nie są smaczne, użyłyśmy tych z
puszki. Ale jeśli macie domowej roboty pomidory w słoikach to je
wykorzystajcie, bo nic nie może się równać ze smakiem własnych
przetworów. Zupa jest bardzo prosta, wystarczy wrzucić składniki do
jednego garnka, gotować aż aromaty się połączą i zmiksować na gładki
krem. Jest to danie w sam raz dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu
na gotowanie i wolą przygotować coś szybko, bo nie zadowalają ich gotowe
dania kupione w sklepie. Przepis zaczerpnięty z tej strony.
Składniki:
2 łyżki masła
3 średnie cebule lub 4 mniejsze
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
2 puszki pomidorów (lub ok 500g świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skóry)
1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
liść laurowy
sól, pieprz, ulubione suszone zioła, szczypta cukru
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Masło roztop w garnku i podsmaż na nim cebulę z rozgniecionymi ząbkami czosnku.
2. Gdy warzywa się zeszklą, posyp je mąką, dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez 1-2 minuty (ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły).
3. Do garnka wlej bulion, pomidory oraz dodaj liście laurowe (ilość według uznania, my dałyśmy jeden). Zupę wymieszaj. Gotuj pod przykryciem ok. 20-25 min.
4. Gdy zupa jest ugotowana, wyjmij liście laurowe, a następnie zblenduj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru (żeby złagodzić kwaskowy smak) i ulubionymi suszonymi ziołami.
5. Zupę podawaj ze śmietaną lub innymi dodatkami.
Smacznego:)
Nasze oceny:
Basia: Smaczna, szybka i prosta zupa. Można podawać ją również z grzankami lub groszkiem ptysiowym, wtedy będzie bardziej sycąca. Polecam. Moja ocena: 9/10.
Julka: Kolejna zupa-krem, która bardzo mi zasmakowała. Jak dla mnie
idealna i nic bym w niej nie zmieniała. Ale moi rodzice dodaliby
łyżeczkę cukru, by odrobinę złagodzić kwaśny smak. Moja ocena: 10/10.
Super! Nawet trochę dietetyczna, do wypróbowania w najbliższym czasie :).
OdpowiedzUsuńMożna zrezygnować z mąki i śmietany i będzie bardziej dietetyczna:)
UsuńZupa - krem? Biorę w ciemno, szczególnie pomidorową :)
OdpowiedzUsuńchętnie się podzielimy :)
UsuńAle smaczna, wyglada mega pysznie :) A ten bialy zawijas na powierzchni dodaje uroczosci ;)
OdpowiedzUsuńWizualnie piękna. Wykorzystam na pewno ; )
OdpowiedzUsuńMam zamiar dzisiaj zrobić :) i mam nadzieje że wyjdzie dobra bo nigdy nie robiłam zupy krem.
OdpowiedzUsuńPolecamy i czekamy na opinie:)
UsuńNastępny razem muszę dać mniej bulionu ale była bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńAle tak się rozsmakowałam w zupach- krem że marchewkową zrobiłam i mam zamiar zrobić brokułową - tą z Waszego bloga. Pozdrawiam :)
Cieszymy się ogromnie:) Brokułową również polecamy! Zupę krem z marchwi... chętnie spróbujemy, musi być pyszna:)
UsuńWyśmienita:D
OdpowiedzUsuńprzepis na ile osób?
OdpowiedzUsuńDla 4-5 osób :)
UsuńNie potrzebny jest jeszcze przecier pomidorowy? ?
OdpowiedzUsuńnie, zupełnie nie jest potrzebny, jeśli robi się z takich proporcji jak my :) Zupa wychodzi bardzo aromatyczna.
UsuńDzisiaj wypróbowałam i mi się nie udało, zamiast zupy kremowej otrzymałam bulion o pomidorowym smaku :)
OdpowiedzUsuńa jak robiłaś bulion? może wzięłaś kostkę?
UsuńWspaniała, prosta i supersmaczna ;D odkąd ją tu znalazłam, zawsze robię krem wg. waszego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszymy, że zupa smakuje :) Pozdrawiamy
Usuń